cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, December 17, 2017

Ho Chi Min Pertama Kali - our dinner dan pasar malam (2)


Ok lah.
sambung cerita pasal Vietnam. 
Kan baru tiba tadi. 
Sampai je, naik bus terus kami dibawak ke restaurant for our dinner. 
Kami ke Kampung Pandan Restaurant. 
Tu diaaaa..
kat Vietnam ada restaurant ni.


Tapi bukan resto mamak ye. 


Our first halal food here. 


semua mengambil tempat. 
lapar dah wei. 
sebenarnya bukan lewat malam dah.
tapi suasana nya memang dah gelap sangat. 
even waktu ni baru pukul 6.00PM.
local time lah tu. 
kat Malaysia dah pukul 7.00PM. 


Ada Roti Canai gak tau. 


kecik je resto ni bila diamati. 
memang kecik. 
tapi depa ni rumah semuanya bertingkat2. 
rata2 paling sikit 3 tingkat kot. 
dah ada pengalaman masa travel ke Hanoi dulu..
Ok.. 
jom kita makan. 


Kami dihidangkan ini. 
Kerabu dan keropok. 


fresh je nampak kerabu ni.
sedapnyaaa.


kemudian ditunjukkan oleh pekerja resto, cam ni lah makannya..
letak atas keropok. 
dan letakkan kerabu,
Wallahhhh..
sodap ehhhh...


Ada like Ayam Fillet Goreng kot. 
I tak ambik banyak. 
just merasa.
sebab i rasa kerabu tu ada udang kot. 


pilihan i bijak. 
datang pulak this soup. 
like Tom Yam lah..
dalam tu penuh kinda mussels. 
and a bit masam. 
i just took a bit lah. 
i memang kureng food yang masam2 ni.
tapi sedap gak menghirup. 
ALHAMDULILAH.




Ada lagi Ikan 3 Rasa ni. 
sedappp.


Ada gak Fried Spring Rolls. 
Sedap gakkkk.
inside tu, seafood gak. 


Ada Sayur Kangkung Goreng. 
kelakar sikit sebab, kangkung ni macam tak dipotong. 
Nak ambik punya lah susah. 
and it's so fresh. 
i tak ambik nasi you. 
bukan diet. 
tapi i tau lauk2nya pasti banyak.
so memang kenyang tanpa nasi pun. 


dan ini dessert lah kiranya. 
Buns ni tau.
digoreng. 
mild je rasanya. 

ALHAMDULILAH..
siap makan kami terus ke bawak ke hotel. 
Nak check in. 
Some ada yang dah kepenatan. 
Coz depa datang dari Perak. 
Masuk hotel, kami pulak kemas2 kan diri.
Refresh.
Kami keluar semula. 


Nak rasa suasana malam di HCM ni. 
Jom kita ke pasar malam. 
Hotel kami sangat dekat dengan pasar malam. 
I rasa dalam 200m kot. 
sangat dekat. 


Macam2 ada you. 
dan yang paling penting, kiri kanan penuh dengan orang Malaysia. 
Macam pasar malam Jalan Tuanku Abd Rahman you. 
Wallahhi.
tak tipu. 


Ini Ben Thanh Market. 
Nampak pintu masuk dia tu.
Malam dah tutup. 
Siap ko besok.
Akan ku kunjung. 


Dari jauh berbau wangi. 
Suka nya.
Kami beli lah sikit. 
Semua pulut2 gitu. 


Geram betul i dengan durian tu. 
tapi tahan diri lah.



Fresh fruit murah2 youuuu.
3 sepuluh, 3 sepuluh.
beli kak.
beli kak. 
eeeeee.. depa guna BM hokeyyy.



Ini kawasan depa ni lepak2.
sepanjang jalan lah. 
Minuman keras memang banyak lah kan. 


masuk ke lorong ni lagi terkejut i. 
penuh dengan orang Malaysia gak.
Malah the package mentions this is MALAYSIA STREET.
hebat kan. 


I believe that hotels kat area ni penuh dengan orang Malaysia. 


Jalan ni penuh dengan Halal Food. 
Jangan bimbang kebuluran tau. 
Pasti kekenyangan.


Kaki dah penat. 
Tekak dah haus..
So apa lagi.
jom kita pekena Kopi Vietnam.


Kedai Moslem Champa.
Ada pekerja yang memang hebat berbahasa melayu.
dok kat Malaya berbelas tahun.
memang fluent habis. 


sambil kami pekena ni. 
pulut2 tadi tu. 
sedap lah.


And ini. 
Vietnamese Coffee. 
Pergghhhh..
Best sungguh. 
Orang kata jangan minum kopi sebelum tidur. 
nanti tak tidur.
sorry lah ye...
tak jalan for me. 
I malah sedap lagi tidur.
heeeeee


Ok lah..
we went back to the hotel. 
di tangan penuh hasil tangkapan.
but i love to share tangkapan i.
i bought fresh fruit. 
Nak makan pepagi besok.
Okkkk..
time to sleep..
zzzzzzzz.


Thursday, December 14, 2017

Muhammad Irfan, my omel dah 13 tahun today.


today is your birthday.
today is Abang Irfan's birthday.
now u r already 13 years old boy.

tapi sedihnya kita tak dapat sambut sama2 di sini. 
kali pertama you sambut di negara orang. 
i m sure tak sambut lah pun kan.

even kat sini pun kita tak sambut..
sekedar ucapan birthday dan dua'a buat you. 
saja je ibu nak share some of you pictures sebelum dan selepas u berada di Bandung. 


Ini masa umur dia 3 tahun kalau tak silap. 
First time travel sama i je ke Bali. 
Kecoh mulut bersembang masa ni. 


Always the ontel to me. 
Most of my kids umur sebelum baligh ni memang ontel2 sikit. 
Abang Irfan memang lebih ontel dari yang lain. 


Abang2 yang lain suka sangat menyakat kata dia tak ada leher.
ye lah kan badannya agak semangat..
memang sedap dipeluk masa ni. 
rasa puas bila dapat peluk dia. 


Ini semua gambar2 sebelum Abang Irfan ke Bandung. 
Selalu ikut ibu ke sana sini. 


peneman. 


tengok lah gambar yang ni. 
bolat.



time ni dah mula nak bergaya. 
rambut ada remos tu. 


asyik bergaya kalau bergambar. 


kali pertama naik MRT.
heeeeee.
agak teruja rasanya.


Masa buat student visa di KL. 



Masih lagi ontel. 


These are my three heroes. 


My omel one. 


kan..
memang dah pandai bergaya. 
nampak macam kurus sikit. 
tapi tak sebenarnya. 
heeeeee
still badan dia agak berisi.


waktu registration di Darrut Tauhid, Bandung. 


ni bulan September, 2017. 
masa ni badan Abang Irfan dah mula susut. 
Makan kan terjaga dan tersusun.
Bukan sembarangan. 
Masa ni dia dah cakap dia dah rindu food malaysia. 
tunggu ye sayang..


ini dalam  bulan October yang lalu. 
waktu outing dengan Abang Luqman. 
Dah nampak lagi kurus dan tinggi. 
siap nak tunjuk yang dia dah ada leher. 
Lehrer jinjang tu. 
heeeeee..
lawak kan. 


and ini the most recent. 
Bila ada majlis di pesentren Darrut Tauhid bersama Ustaz AA Gym.
gambar ni mushrif nya kirim thru WA.
Alahaiii..
bujang sangat dah nampaknya. 


this is the most recent pic yang i dapat dari mushrif dia. 
dua minggu lepas.
he's so grown up. 
miss this boy soooo much..
INSYALLAH 21 Dec ni balik for holiday about 2 weeks gitu lah.
lepas rindu lah..

Abang Irfan, maybe one day, you terbaca apa yang ibu tuliskan kat sini. 
I m so happy to have u as my beloved son. 
Irfan anak ibu yang soleh. 
penyejuk hati ibu abah. 
You are my omel till u tua nanti.
Kasih sayang ibu ahah tak berbelah bagi buat semua anak2 ibu abah. 
Semoga Abang Irfan terus berkembang menjadi anak yang soleh yang bukan hanya mcenyenangkan hati ibu abah, malah semua insan yang berada di keliling you. 
Always be humble ye omel. 
Semoga hidup Abang Irfan sentiasa diberkahi rahmah ALLAH..
bahagia dunia akhirat. 
Semoga ALLAH kumpul kan kita  bersama di akhirat nanti. 
Luv u to the moon and back. 
Rinduuuuuu...

cliks..cliks