cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, June 22, 2017

Hati berbunga menjelang lebaran.


Tajuk tak hagak2 kan..
Ye lah you, since last 2 weeks i memang kurang bernafsu. 
memang dari awal ramadan pun rasa beriya2 dengan suasana puasa ni i agak kurang. 
maklumlah pertama kali berjauhan dengan my kiddos in Ramadan. 

Tapi i memang dah agak bersemangat bila i dah belikan tickets for both of them on June 16, 2017. 
means last Friday lagi depa dah balik ke Malaysia. 
Unfortunately one of them got problem with his visa. 

Pulak tu yang si kecik tu pulak. 
tak bermaksud lah kata biar Abang Luqman yang ada masalah. 
cuma terfikirkan yang sikecik ni kan kurang sikit akalnya. 


Masa ni depa berdua ke Immigration Bandung untuk urusan KITAS. 
(anak2 jadi orang yang benar2 mandiri sewaktu di Bandung ni. )
semua mereka uruskan sendiri.
untuk ke Immigration pun Abang Luqman dan Abang Irfan datang sendiri dan bertemu orang yang menguruskan all the  documents for Kitas ni. 

Apa tu KITAS?
Kitas is known as the temporary resident card for foreigners in INDONESIA. 
Selagi urusan KITAS ini tak selesai, means both of them tak boleh meninggalkan INDONESIA. 
Masa depa ni berdua datang ke Immigration tu, hanya document Abang Luqman je yang ada. 
So that Abang Luqman boleh proceeded with the procedure like ambik gambar lah. 
But Abang Irfan pulak tak dapat buat. 

Katanya kena datang semula on the next week. 
Hati i dah cuak dah. 
Sempat ke nak beres.
Bila dah datang minggu yang baru, still nama Abang Irfan tak naik2 kat Immigration Bandung. 
Hari Jumaat, which was a week before depa balik, baru runner tu bilang Abang Irfan hanya boleh diuruskan on June 21, 2017. 
means, hanya Abang Luqman yang boleh balik. 


Abang Luqman happy sangat bila dapat balik 
Kalau i nak suruh Abang Luqman stayed dengan adik kat Bandung, lagi banyak belanja nanti. 
So Abang Luqman balik dulu. 
Sedih lah si omel tinggal sorang di sana. 


Yaaaa ampunnnn.
kat mana nak letak omel i ni?
Luckily my Indonesian fren yang memang dah dari dulu kenal dan baik dengannya sudi menumpangkan Abang Irfan dan sanggup tolong setiap urusan KITAS Abang Irfan. 

Ya rabbi..
ALHAMDULLILAH kami dilingkungi manusia2 yang baik. 
Syukur sangat. 

Kami kat Malaysia ni berdua'a dan terus berdua'a agar urusan Abang Irfan dapat menjalan dengan lancar dan lebih cepat. 
Nak jadi cerita instead of hari Isnin June 21, 2017 baru nak ambik gambar, tup2 the runner said, boleh ambik gambar di Immigration on June 19, 2017. 
dua hari lebih awal. 

itu pun katanya document hanya boleh diprocess selama seminggu. 
sedangkan immigration katanya akan tutup on June 23, 2017. 
Aduhaiiiii..
Hati ibu ni bagai kan nak meletop bila mengingatkan macamana nanti kalau Abang Irfan tak boleh balik during eid. 
means i need to go to Bandung and celebrate with him. 
Aduiiii. 


But ALHAMDULILAH.
ALLAH dengar rintihan ibu tadi. 
Tup2 semalam petang at 2.00pm the runner showed me this KITAS thru Whatapps. 
well, i called Abang Irfan dan bilang he cud fly back tonite. 
Happy lah dia. 

Sebenarnya i have bought a new ticket on June 23, 2017 tu. 
menggantikan ticket yg first tu. 
tapi burn satu lah kan. 
Abang Luqman fly adik tak. 
i have to buy sebab takut2 kalau urusan tak siap awal, still he cud fly back even tinggal sehari nak raya. 
lagi pun banyak ticket dah sold out masa2 tu. 


but since i tau Abang Irfan dah tak sabar nak balik. 
plus Ibu pun tak sabar nak peluk2 dan cium2 my omel tu, i decided to buy a new ticket again. 
so ticket this coming friday, burn gak lah. 
nak reschedule, the price jadi double dah. 
so better buy a new one. 

Kenapa i beli gak ticket semalam?
satu lagi sebab adalah, he told my fren, Mbak Lies, i need to buy something to the mosque..
coz i rasa this is like a punishment to me.
i nak sedekah food kat masjid dan mintak jemaah masjid dua'a kan yang i boleh dapat balik awal dan berpuasa sama family. 
Kesian je i dengar. 
that's why, even the ticket seemed so expensive, i berkorban gak lah. 
i have spent about almost RM1000 just for the ticket.


ALHAMDULILAH..
after arranged few things, Abang Irfan bersedia untuk fly back to his family.
since dia ni baru nak fly sorang2 dan bawah umur, i told him and Mbak Lies to get an escort while kat airport lah kan.
But this kiddo kan..
he told me, i think i can be independent. 
no need escort.
maka lepaslah dia sorang2 without mintak anyone to assist him masa di airport. 

Supposedly landed kat KLIA2 at 10.45pm, tapi delay sikit. 
I arrived at the airport depan pintu arrival tu at 11.00pm.
tunggu dan tunggu.
tak keluar2 itu mamat..
Hati ibu macam nak tercabut dah.
mana lah abdul ni. 
macam2 dalam kepala i ni.

tup2 at 11.45pm, i got one phone call.
"Ibu, it's me. kakak2 kat sini tak bagi keluar coz i bawah umur."
Ha..ha..ha... kannn.
one of the officer kat dalam tu bagi tau, i needed to wait another 30 minutes. 
so menunggu lah i.
at 12.15am, baru lah jumpa dia.


ALHAMDULILAH..
my omel dah kurus dah.
so happy to see him back. 
ALHAMDULILAH all safe.
SYUKUR YA RABBB.
INSHALLAH we all akan balik kampung one hari raya eve. 
Selamat Menyambut Hari Raya to all ye..
Maaf zahir batin. 
Kalau ada kesempatan nnt i update blog ye..
Thanks pada yang sudi baca dan tak putus2 baca. 
Thanks to Asma/Nurul..
u just made my day..

Tuesday, June 13, 2017

Ramadan ke 15 sudah...


Kejap dah 15 hari kita berpuasa kan..
Time flies so fast. 
tak lama lagi dah nak lebaran pulak kita. 
i believe ramai yang dah sibuk2 prepare nak raya..
tengok je lah kat IG tu..
memasing dah sibuk membeli segala macam tudung. 

Me lak, macam kurang bernafsu sikit kali ni. 
actually bukan lah kali ni, since i rasa 2 years ago kot i dah macam kurang ghairah sikit nak prepare beriya2. 
Ala kadar je lah.. 
Maybe one of the reason is, economy factor. 

Anyway, kita tunggu kurang lebih dalam 5 hari lagi ni. 
My kids semua dah nak balik tu. 
INSYALLAH nanti ibu kembali ceria lah hendaknya. 
INSYALLAH.
semoga ALLAH lancarkan urusan mereka di sana. 

Ok lah. 
nak cerita sikit pasal hal2 beriftar ni lah..
Hari ni, ramadan ke 15, tinggal me n Hubby je kat rumah...
😂😂😂
MyMommi and MyDaddi balik rumah persinggah depa kat Subang Bestari tu. 
Chef CiJu ikut  gak. 
Abang 'Imran pulak keluar dengan geng2 dia ke Bukit Jelutong.
So me n my laling je.. 
Nak ilang kan rasa sayu pilu tu i masak lah sikit. 
then prepared the food macam yang nak makan tu 10 orang. 
heeeee
Jom tengok MyBigTable. 


I pakai saprah baru hari ni which i bought in Surabaya hari tu. 
Batik lepas gitu. 
Kan banyak tu kan..
Macam nak jamu ramai. 
padahal makan berdua. 


Saja je nak ambik mood.
tengok apa yang i prepared ye. 


I bikin Kolak Jagung. 
menghabiskan Jagung yang dah beli 2 minggu lepas tu. 
Takut rosak, i buat kolak.


I masak Sardine Curry. 
Simple je. 
i lawan kan dengan Instant Paratha. 
Ingat nak gorengkan 6 keping. 
heeeeee.
tup2 takat 4 je. 
tu pun tak habis. 
ada sekeping lagi. 
Nanti buat bersahur lah. 


disebabkan rasa sayang nak dibuang Pecal yang i beli hari Jumaat tu, i panaskan balik. 
Boleh ler buat tambah2. 
tapi tak terjamah gak.
tengok nanti sahur. 
kalau tak, sure ke tong sampah ler tu. 


pembuka tekak lepas minum air kosong, tembikai tu haahh.
ada sikit lagi Dukong dan buah salak.
tapi jamah pun tak. 


dah pesan dengan Hubby, jangan beli any food for iftar. 
tup2 dibawaknya balik ni haahhh.
tu yang i kata macam nak bagi makan orang 10. 
i makan satu Kuih Pulut Inti dan Koci. 
yang lain langsung i tak jamah. 
kita tengok esok.
adakah makanan ni masih boleh dimakan?
kalau tak. kita sedekah kat MBSA lah jawabnya. 
Kesian makanan kan. 


Yang ni?
ohhh!!!.. 
noo!!!.
ini Salted Egg Spaghetti yang Chef CiJu buat kelmarin. 
saja nak tayang. 
nanti i nak share recipe ni. 

Ok lahhh..
berplan2 nak masak apa esok ni. 
Esok kami akan makan bertiga pulak. 
INSYALLAH..

Thursday, June 8, 2017

The Klagan Hotel, Kota Kinabalu


Gara - gara drafts yang berlambak dalam my blog. 
nak didelete sayang pulak.
then why not just share di sini. 
i stayed at this hotel long back lah..
rasa2nya 3 years ago kot. 
paling tidak 2 tahun lah.
masa ni attended my cousin wedding kat KK.
i like this hotel.
sesiapa cari hotel, i suggest hotel ni. 
ada di tengah2 bandar KK ni. 


memang agak sibuk di pintu masuk hotel ni. 
sebelah tu shopping mall.
parking space depan hotel ni mmg terlalu kurang. 
but u can park kat atas this building. 


the lobby yang luas. 
bersebelahan dengan ruang makan.



great receptionist 



berehat dulu sebelum naik ke bilik. 



nice beds. 
selesa.
bersih.




coffee, tea semua ada. 


flat screen tv pun ada. 



ada iron siap2. 
tak perlu nak call dan mintak dan mintak. 


cantik kan.


bilik air yang bersih dan cantik.


bilik air yang kering. 
itu yang i suka.



memandang ke luar memang menarik sangat. 
bawah tu Pasar Filipino.
Nice stay here. 

Sunday, June 4, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (17) - From Leh to Delhi



Kiranya ini last day i was in Ladakh, Kashmir. 
Ingat nak skipped this episode. 
but since dah masukkan gambar dalam draft, rasa sayang lah kan nak delete je. 
so i buat gak lah. 

anyways, nanti sebelum tu tengok  S I N I  ye.. 
about my last day in Leh.kita imbas cerita yang dah berlalu pergi tu .
but memory is there. 


meninggalkan bilik ni. 
luas sangat bilik nya..



before saying good bye..
a great smile from this auntie. 
Owner of this guesthouse. 


sorry lah my picture sangat gelap. 
ini kira dah on the way ke airport. 
masih gelap lagi masa ni. 


naik kereta local nak ke airport. 
dia siap sembang2 bahasa Hindi dengan i lagi..
dia ingat i Ladakhi. 
tak hagak2 weii.


jalan yang masih sepi waktu ni. 


gelap lah weiiii..


tak lama pun perjalanan dari Leh town ke airport. 
i think around 20 minutes kot. 


flight at 7,25am.


i naik Air India. 
first time naik. 
nice flight. 


airport at departure area agak luas. 
Ramai betul orang tau. 
especially tourists yang i boleh nampak. 


tengok tu. 
depan bilik ayor pun dia nak jaga..


kapal i lah tu..


matahari pukul 7 pagi. 
cemerlang lah sungguh.


nampak panas, tapi sejuk udaranya.
just imagine, desert sejuk.
this is COLD DESERT.


berkerut2 mata menahan sinar terik mentari gitu.


hujung sana penuh gunung2 gersang. 
langsung tak ada pokok you.


terbang pulang ke Delhi via Srinagar. 
huaaa..huaaaa..
supposedly i stayed 2 nites in Srinagar.
but due to the curfew masa tu, kensel nak lawat kawasan..


last but not least..
makan Indian food lah kita yeeee.


just about one hour kot, nak landed kat Srinagar. 


nak fly balik ke Delhi petang nanti. 
Lama lah transit time dia. 
hati geram sebab tak boleh nak keluar ke Srinagar. 
curfew je dalam airport.. 
or more at the airport area je. 


mandang je ler langit. 


burung2.


then basahkan tekak dengan chai dan biscuit kering ni..


i sebenarnya planned nak melawat kubur arwah lagi masa ni kunun2 nya. 
dah bagi tau kat Baba.
tapi nak buat macamana, situation on that time, not permitted me to do that. 
so sad.


patah balik masuk ke dalam airport. 



duduk2 kat sini kejap. 
then masuk semula. 



ada sikit lagi rupee. 
so i shopping cushion covers kat bawah tu. 
now Srinagar Airport dah besar. 
dah makin cantik. 



counter dah makin teratur. 


tingkat atas, dah ada musollah.


happy to see this. 
so different from 2 or 3 years ago. 
in fact in 2014 i ke sini pun masih belum ada musollah.



bersih dan besar.



memandangkan transit time yang agak terlalu lama, merayu kat counter India Air. 
boleh dicepatkan tak. 
supposedly berangkat balik at 3.00pm dan akhir nya dicepatkan at 11.50am.
syukur sungguh i. 
tak lah melangut menunggu. 


nak boarding dah. 


agak jauh gak nak ke kapal tu.


and the flight just took me about 1 hour 30 minutes. 
i reached Delhi  at 1.30pm Indian Time. 
this area maybe for Domestic flight. 

since tak ada apa sangat i nak cerita kan pasal my journey from Leh to Delhi, 
let us look at some pictures atas awan.
Dari Leh to Delhi. 


meninggalkan bumi tandus tapi sangat digilai oleh para tamu untuk berkunjung ke Ladakh ini.




gersang. 
no civilization langsung. 



kalau kapal terhempas, maybe senang nak cari kot. 
heeeee
choiiii..choiiii.. 
heeee



bye bye Leh.
kita tak pernah tau rahasia ALLAH. 
mana tau ke sini lagi. 




ada tasik di situ.




snow capped mountains. 







leaving Ladakh, satu perasaan yang lain yang dirasai. 
tak sama rasanya ketika meninggalkan bumi Srinagar. 




after about 1.30 hours, bumi Srinagar terlihat dari atas. 
senang melihat hijau2 tu.



i miss this place.




akhirnya landed di Srinagar. 
transit here. 
ok lah.. habis cerita Ladakh i. 
nanti i cerita kan serba sikit my time in Delhi. 
nak explore New Delhi. 
Nak ke Jamia Mosque. 
Nak cuba street food. 
nak lepak kat mana2 shopping mall. 
okkkk.. 
tunggu yeeee..
sikit je lagi. 

cliks..cliks