cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, April 21, 2018

Merhaba Turkiye - On the way to Cappadocia (2)



baca cerita i kat DOHA ye. 
kat SINI tau. 



Departed from Doha at 2.05pm and the average flight time is about 4 hours 13 minutes with the distance of 1,689miles. 
and ALHAMDULLILAH we  arrived at Atartuk International Airport, Istanbul at 6.20pm.
a bit rainy masa ni. 
and this airport MASYALLAH full of Turkish Airlines. 
nampak sangat busy  this airport. 


Kami dah settled hal immigration yang beratur panjang. 
agak kurang teratur lah gamaknya. 
dah pegi  ke lain2 negara, (walau tak banyak) dapat i rasakan yang immigration Turkey agak berserabut sikit. 
Ataupun maybe masa kami sampai tu banyak flight turun kot. 
Like transit for umrah. 
Maybe lah.
anyway, satu pengalamanlah..

Mereka ni bukan Turkish. 
Sebab depa ni Q like other nationalities. 
so terang2 bukan Turkish. 
Muka hensem2 dan cantik2.
tapi ya ampun, kasar2. 
i ingat i ni pengasar lah kot. 
depa lagi laahhh..
10 kali ganda kasar i kot. 


nak tau kasar tak kasarnya depa. 
Kami tak realized pun yang trolley di airport ni kena guna coin.
dari jauh nampak trolley terus kami nak ambik lah. 
tup2 melekat trolley tu tak gerak2. 

then patah balik kami ke satu area nak menukarkan our duit kepada coin turkey.
kaki2 kami ni dah letih.
patah balik tu buat kami mengomel, siap bising kenapa lah tak ada notice saying kat sini ada coin.
siap nak tangkap gambar tu. 
tup2 tak sempat.
gara2 phone n camera ada problem. 


patah balik ke trolley area. 
ingat beratur lah kami. 
tak dan beratur beb, orang dah potong Q kita.
kita tak pandai nak kasar2 like depa.
diam lah kat situ pandang memandang. 
siap ada macam nak bergaduh. 


tengok ni. 
depa siap berebut duit siapa masuk dulu tu. 
badan memasing, mak aiii. 

then i noticed, makcik baju cerah ni tak dapat trolley.
disepaknya pakcik baju cerah ni. 
hehehehe..
ini i tak sure.
orang mana.
Turkish ke orang2 dari negara lain. 
tengok gaya macam Turkish kan. 
the way they dress esp the ladies. 


ALHAMDULILAH dalam pada gitu gini, 
dapat dah luggage kami. 
satu trolley kena guna coin TL1.
kira macam RM1 lah gitu. 
then  kami nak menuju ke Domestic Terminal. 
Nak ke Cappadocia. 
tanya orang. 
(penting ni tanya orang agar tak sesat ke mana-mana).


Hati panas tadi tu sejuk je tengok mamat hensem kat pintu keluar ni. 
You senyum kat i ye.. 
i Enyum kat u balik. 
si Burak Ozcivit.
hilang sikit segala penat bila tengok orang hensem ni kan. 
bagi semangat lah sikit. 


once keluar je dari pintu, kami turn to the left then nampak information counter. 
Sis Mona kita yang bertanya. 
i busy dengan my camera yang lambat nak warm up tu. 


lepas counter tu terus kami ke arah kiri tadi lah. 
nampak dah dari jauh, domestic terminal.


dua2 menyorong trolley memasing.
nafsi - nafsi.


wish nak guna walkalator tu. 
tapi tak boleh bawak trolley. 
terpaksa lah menyorong pelan2. 


see, luggage dah macam ni. 
dalam luggage yang the biggest tu ada luggage lagi tau. 
the smallest tu penuh dengan winter coat i. 
Back pack lagi. 
tu yang plastic bag tu adalah abaya yang dibeli di Doha tadi tu. 
belum apa2 macam dah beranak2 bag i dah. 


sebelum we all checked in, kita isi perut dulu. 
singgah je one cafe here, then ambik apa yang patut lah.
like bread dia ke, cake dia ke, macaroon dia ke.
ALLAH, cantik2.


i just took some bread.


and water. 
nak kata lapar sangat tak lah jugak. 
sebabnya badan dah betul2 penat. 
just imagine kami dari Malaysia at 2.50am on March 27, 2018 and now  masih di airport lagi. 
and almost on the next day lak kiranya kan. 
plus jarak waktu kita tu beza 5 jam. 
orang dah tidur dah bangun balik kami masih ke sana sini. 


jadi makan nya takat ini je. 
keras lah pulak. 
kena pulak lelangit i luka pasal asyik mengesip candy for sore throat. 
jadi bertambah2 tak lalu nak telan. 
lagipun tekak belum jadi tekak orang Turki yang makan roti keras ni. 
Bagel. 
Tengok orang Turki makan ni, sedap je tekak depa. 
kita tak lalu lah pulak. 
ataupun i was too tired.
nak kata physically, tak gak. 
maybe mentally. 
Nafsu apa pun semua lenyap. 
then kami pun got ready, CHECK IN. 


for domestic flight to Kayseri Airport, we took Turkish Airlines. 
Basically there are 4 departures from Istanbul to Kayseri during a day. 
Awal pagi hingga lah almost midnite. 
We took at 11.45pm on March 27, 2018 from Atartuk Airport and arrived at Kayseri Airport at 1.10am on March 28, 2018.
tapi usually fly in winter, time dia akan berbeza. 

Sebenarnya ada satu lagi airport yang boleh kita gunakan dari Istanbul ke Cappadocia ni. 
Sabiha Airport. 
but since we all tak nak pening2 kepala, we just took the flight from Atartuk Airport je. 
Cuma kena beralih from International to domestic terminal. 
bit easier. 
ramai yang kata kalau dari Sabiha might be cheaper. 
tapi disebabkan keadaan kami dan masa, better tak payah nak pening2 kan kepala. 
maybe belanja besar sikit tapi menyenangkan. 
another way is, naik bus. 

Idok ler teman sanggup. 
even just cost you around USD20, but it wud take you another 11 hours on board. 
tak sanggup i. 
orang muda tak pe lah. 
lagipun kami sayang our times. 


ok lah back to our story kan. 
beratur lah kami. 
tak ramai lagi orang since we cud say, kami agak awal lagi. 
Luggage for cargo, dalam 20kg je. 
satu bag i kena hangkut ke cabin.
ok lah lagi sebab agak ringan.
just bag for winter coat.


then after immigration check, kami ke boarding area.
tak ramai orang masa ni. 
I ajak Sis Mona ke satu sudut bahagian belakang sekali di area ni. 
you, kaki dah mengamuk. 
dah gemuk dengan kepenatan.
bit swollen you.
i bilang to sis mona, "Mona, apa kata kita lelap kat belakang tu".
"Kita luruskan pinggang dulu"
At first sis mona cam tak nak. 
"Ok ke Yan"
tapi i insisted coz i was too tired.
even tak lelap pun paling tidak jangan sampai my back bone menangis. 
kalau back bone menangis, pakai nampak i pun akan meratap hiba nanti. 
susah nanti kan. 

bila dapat sudut cantik sangat, apa lagi, set alarm you.
Bayangkan lah kalau kami terlelap lena dibuai mimpi, 
mau nangis tak berlagu. 
hehehehe.

memasing letak kepala terus hilang. 
dapat kami melelapkan mata sekejap. 
ALHAMDULILAH bila alarm berbunyi, 
rasa orang dah ramai kat boarding area ni. 
sib baik sedar. 

kata sis mona, "tak sangka kita tidur kat airport ye yan. 
"ingat orang ...... je yang bergelimpangan kat airport tu tidur.
hari ni kita buat. 
hehehehe.
tak apa.. 
ini pengalaman namanya. 


pukul 22.40 ni kami naik shuttle menuju ke kapal. 
dah lah sejuk beb. 
hujan pulak tu. 
memang beku badan. 
tapi mata agak segar sikit lah. 
dah lelap tadi. 


senyum sumbing ni namanya. 


dalam shuttle menuju ke kapal kami.


agak berkabus sikit. 
hujan punya pasai lah kot. 
lagi pun kan spring time. 
gitu lah gamaknya.


naik ni kami macam dah ready2 nak lelap lagi. 
tapi i ni kalau tak dapat tilam, memang susah nak tidur lena lah.
sleep sleep chicken je lah nampaknya. 
tak pe. 
janji dah ok sikit kan. 


ALHAMDULILAH. 
tiba kami di Kayseri.
at 1.10am March 28, 2018 sampailah kami. 


time for luggage. 
masa ni dah agak sunyi dah. 
kami je yang ada di sini. 
mata semuanya dah kelat2. 


tak besar airportnya. 
masa tiba di luar, nama i dipanggil.
we took airport  transfer thru our agent di Cappadocia. 


rupa2nya not only 2 of us. 
kena tunggu lagi  others yang akan menuju ke Goreme. 
lama gak menunggu ni you. 
kat luar ni dah lah sejuk beku. 
berangin2 gitu. 
nak masuk ke dalam tu dah tak mungkin kot. 
i think almost 30 minutes gak kami kat luar ni hingga dibawak ke our transport. 


luckily si bang drebar ni tolong bawakkan luggage i. 
suka hati i. 
tak perlu nak mengheret. 
Syukur sangat. 
orang lain heret sendiri. 
rezeki kan. 

but still dah duduk dalam van ni,  tak gerak lagi. 
aduhaii. 
bila ni bang. 
I dah lelap2 gitulah.
then i think almost at 2.15am baru kami bertolak ke Kayseri. 
and the distance between the airport to Goreme is about 75km and maybe takes us around 1 hour lah to arrive there. 
dalam pada lelap sedar tu, i rasanya macam slow je dreber ni bawak.
rasa macam nak cakap dengan dia, cepat sikit lah bang oii.

then baru lah nampak dalam gelap2 tu pekan Goreme.
nampak lah gua2 yang biasa nampak dalam gambar tu.
dah sampai lah.
tapi tak sampai hotel kami lagi.
kena turunkan yang lain2 tu kat hotel2 yang berlainan.
sabar je hati kami.
then kami lah yang the last one.


almost 3am kami sampai you.
lembik rasa badan.
tapi tetap bersemangat. 

masa di airport tadi Mr Sergio, our agent dah called.
"Azian, tomorrow get ready at 5"
the transport will pick u up"
orait.
happy kan.


but then, mamat tu, tu yang dalam gambar tu.
cakap cam ni "Might be tomorrow you cannot fly".
Eeeew, apa barang kan.
dah jauh2 datang, dah penat2 separuh nazak ni, tup2 hang habaq tak leh terbang. 
i terpukau sat. 
terpisat2 dek sebab penat dan mengantuk ni tadi. 
macam nak luruh jantung i masa ni. 
but then sis mona said, "yan, kalau kita tak boleh terbang besok, how come Sergio suruh get ready by 5".
masuk akai gak kan..
tak pe lah.
kita rehat dulu kejap.
kot2 lah boleh tidur.
tapi hal besok ni cam ne ek?
boleh ke kami terbang?
dapat ke naik belon ni.
Sampai ke hajat yang menggunung ni terlaksana..
okkk. 
kita sambung sooonnnn..
daaaaaaa..

Wednesday, April 18, 2018

Merhaba Turkiye - transit 8 hours in Doha (1).


Alhamdulilah..
Hajat hati nak bermusafir ke Turkey terlaksanalah jugak baru-baru ni. 
Syukur sangat. 
Angan2 dari 2013 lagi tu.
Siap dah bayar deposit untuk join group ke Turkey.
but then coz of masalah back bone dan jatuh di Hanoi, maka i cancelled. 
Tapi tetap pasang angan2.
Jadi lah satu hari nanti. 
Alhamdulilah i pegi without joining any package. 
Redah sendiri dan pergi berdua je. 

At first my omel nak pegi. 
So me, Chef Ciju and one friend lah gamaknya. 
But then omel cakap tak boleh nak ikut. 
since then Chef Ciju pulak cakap budget tak cukup. 
I pulak tak boleh nak payung Chef Ciju sebab i sendiri dipayung orang. 
hehehehe.
Maka akhirnya me and Mona ( she went to Kashmir atas my recommendation then after that we become close). 
akhirnya jadi my travel buddy. 


segala persiapan sudah dibuat. 
our flight was at 2.50am on March 27, 2018. 
First time i traveled at this hour. 
Rasa a bit weird at first.
ye lah. orang dah tidur berdengkur,  kita lak duk berjalan mengejar flight kan. 


anyway, my journey begins now. 
merasalah naik Qatar Airways yang begitu gah diceritakan orang. 
So, boleh lah nak merasa naik kali ni. 
Cam ne lah experience nya. 

sebenarnya hati i agak cuak nak travel kali ni. 
coz hubby admitted to the hospital twice within a week je.
macam2 dalam kepala. 
ye lah tickets n hotels semua dah beli.
what if.
what if. 
macam2 fikir kan.
but ALHAMDULILAH, terjadi gak. 
termakbul jugak. 
syukur pada ALLAH.
plus Hubby ditemani oleh all my abduls. 
both yang di Bandung menemai Hubby. 
so ada lah yang boleh tengok2 kan dia. 


sambung cerita kita ye. 
naik aerotrain to our flight. 
not so many people here. 


My travel buddy,  for this time, Sis Mona.
Muka macam segar je kan. 
might be ok to me coz i ni jenis tidur lewat.


Senyap gak seketika waktu ni. 
banyak stores yang dah tutup.


penat dah terkejar ke sana sini, sebelum naik kapal, moh kita pekena kopi malaya dulu. 


memang my camera got a bit problem travel kali ni.
bit upset lah.
but still boleh pakai.


dah masuk fajr. 
jadi apa yang patut buat, kami buat lah. 


masa ni Malaysia dah pukul 10.16am kot. 
I jenis yang tak akan ubah jam kalau travel. 
sebab senang nak tau time kat Malaysia. 
Senang kot2 nak bangun kan anak2 ke sekolah kalau dulu. 
bila dah terbiasa, jadi malas nak tukar2 even anak2 dah tak perlu dikejutkan dah. 


Matahari dah pun muncul. 
kejap lagi kami akan medarat di Doha. 
Ikut time, dalam 5.30am kami akan sampai. 


I memang suka tangkap gambar dengan awan2 ni. 
ni i record je lah. 


almost the time to touch down.


Pak arab dah bagi tau kami sampai dah. 
very smooth landing. 
suka sangat. 


keadaan pagi tu. 



cuma i sangat tak suka bila kena naik turun guna tangga ni. 
almaklumlah orang ada problem lutut ni. 
dah tu nak mengangkut cabin luggage yang kengkadang agak berat. 


agak lengang je kawasan nak ke terminal ni. 


Sampai dah. 


ambik peluang tangkap gambaq kat sini. 
kang nanti kata bedaah dah sampai Doha kan..
hehehe. 
dah tu tak lama kena halau  dengan guards dia. 
Tak sempat Mak Bedah nak posing lebih2. 

Kami settled few things once lepas tiba area arrival. 
nak dapatkan wifi dulu.
sebab nak contact brother Ibraheem. 

Actually masa memula dah tau akan transit kat Doha, i memang dah plan nak ronda2 kejap sambil teringin nak beli abaya. 
Memang kalau transit yang lebih dari 6 jam or 8 jam kot, Qatar Airways ada sediakan service utk ronda2 Doha lah. 
But since i ada kenal one person yang kerja dengan travel agency dan memang kenal dia and his wife, maka memula tanya dia boleh tak dia bawakkan kami ronda2 sekitar Doha. 
He at first agreed, tapi 2 hari sebelum i fly dia bilang tak boleh. 
but i have another one FB friend yang i keep in touch since 2013 lagi. 
FB friend yang kenal thru travel group gak lah. 

So dia agreed to receive us at the airport. 
Even kalau i kena bayar dia sikit pun i dont mind. 
tapi dah planned nak belanja lunch. 
So kami menunggu lah brother Ibraheem ni sampai. 


meanwhile dapatlah charged my phone. 
lama lagi tu nak sampai Istanbul kan. 
then my phone pun buat hal. 
Storage full. 
asyik kena nak mendelete lah apa2 yang patut. 


lama gak tunggu si Beraem ni. 
Jangan hang tak muncul udah ler Beraem. 
Memang mak bedah frust tak dapat beli abaya nanti ni kang. 
Tup2 dia called. 
Suruh tunggu kejap. 
wokey lah. 
makan dulu pie yang dapat ole2 dari Bali ni. 
alas perut yang kelaparan. 


airport doha ni memang selesa. 
orang kok tak ramai ek. 
we all lepak je kat satu area depan exit door ni. 
Si kak mona tu duk atas kerusi.
i pulak bersila je mengadap phone yang tengah i charged. 
lagi pun penat dah kaki berjuntai atas kapai tadi. 
bagi relax sikit. 


sementara menunggu tu kitarang kunun2 nak test udara Doha.
Mak aiiii. 
Panaih.
itu baru pukul 8 lebih tu you all. 
belum tengahari lagi tau. 


semoga i tak pancit lah.
i mana tahan panas2 ni. 
sebab tu kalau travel ke mana2 kalau boleh pilih waktu sejuk. 
bukan winter lah. 


tapi tak pe lah. 
merasa gak udara Doha ni. 
Syukur ya rabb.


bunga2 segar.
cantik2 pulak. 


sempat lagi posing. 
baru i realized yang i supposedly tak boleh jauh dari pintu airport tadi tu. 
Wifi. 
Si Beraem dah call rupa2 nya.
cepat2 ke pintu masuk dan dia pun dapat i contact balik.


ALHAMDULILAH dapat jumpa brother Ibraheem for the first time.
He is an accountant from Nigeria dan dah kerja di Qatar almost 5 years kot. 
Dah setahun kawin. 
tak dapat bawak wife dia sama sebab lepas melayan mak2 bedah ni dia nak terus ke office. 
But i ada bagi brownies pada brother ibraheem and he said i will eat the brownies with my wife. 



we went to the al corniche first. 
nak tengok lah kan. 
Apa dia Doha Corniche ni ek.
ni haah.
i google je you. 
baca tau. 

The Doha Corniche is a waterfront promenade extending for seven kilometers along Doha Bay in the capital city of Doha, the state of Qatar. Running parallel to the Corniche is Corniche Street, a main thoroughfare which connects Doha's emerging West Bay business district with the south of the city and Doha International Airport. It was formed following extensive dredging work carried out during the late 1970s and early 1980s which reshaped Doha's coastline.
The Corniche used to be an empty stretch of walkway in which the only visible edifice was a Sheraton Hotel, but development has increased in the 21st century with dozens of skyscrapers being built towards the north of the Corniche. The area's development is part of the economic boom the country has been experiencing and part of an effort promote tourism, which was facilitated by the 2006 Asian Games. Many of Doha's landmarks are found along the Corniche which begins near the Museum of Islamic Art, and ends at the Sheraton Park near the distinctive pyramid-shaped Sheraton Hotel.[2] Al Rumaila Park is also nearby. It's extremely popular for walkers, runners, skaters, joggers and people who enjoy an evening stroll. 



panas nya udara di luar. 
even dalam kereta sebab kereta brother ibraheem aircondnya rosak..
😱😱😱



tapi bersyukur gak lahhh..
orang bagi free naik kereta kan.




sampai dah.


yang ni penting kena masuk blog. 
fofular benda ni..
mutiara dia lah you.
Giant shell with pearl. 



mostly di sini nampak lah boat2 besar for fishing. 


these are local traditional fishing boats that they call DHOWS.
kalau kita nak naik pun boleh.
boleh rent..
tapi idok ler teman nak berpanas2 gitu merentangi lautan Doha ni hah.


bior ler kita ambik gambor je.


panas lit2.



suka tengok air laut nya. 



yang penting. 
ni..
nak ambik gambar cam ni.


sakan kan. 
Brother Ibraheem jadi tukang ambik gambo nya. 


sambung lagi jalan. 
Ingat nak ke Grand Mosque dia lah kot. 
tapi traffic was not so good lah. 
so kitarang cancelled je lah.
pegi masjid yang dekat2 je.


mari kita stroll down the city.


agak luas.
banyak pokok2 hijau ditanam.


tiang2 lampu ni ada ayat2 quran kalau tak silap i.
like apa yang brother Ibraheem cakap lah.


nak menuju ke Souq Waqif. 
tapi ingat nak singgah masjid kejap.




agak pack gak jalannya.


ingat dapat lah masuk masjid nya. 
tapi kami tak jumpa pintu depan. 


tengok dari luar je lah. 
sepintas lalu.
ehhh..
nak ke Souq.
ponting tu. 
hehehe



depan ni je. 
masa ni dalam pukul 1030 am kot. 
tapi ya allahhhh.


kepala i macam nak terbakar. 
banyak dosa ni.
hehehe


masa ni kata brother Ibraheem memang tak ramai orang sebab panas. 
nak happening waktu malam.
memang pada mula agak menyesal sebab tak study betul2 pasal Doha. 
ingat nak beli abaya je.
hal lain sampai lupa.


Soul Waqif ni sebenarnya pasar traditional tapi dah diupgradekan jadi lebih cantik lagi. 
daripada at first nak dirobohkan, tup2 jadi famous pulak. 
so i pun tak nak lah lepas kan peluang ke sini. 


jom masuk dalam. 
area dalam sejuk you. 
memang best. 
tapi my Qatar Riyal tak banyak i tukar. 
i thot kat sini nanti kalau tak cukup cash i boleh guna card je kan.


memang kalau satu hari tak puas berjalan di sini. 
kurang2 memang kena sahari semalam. 
ni kami takat sejam dua je. 
but still ALHAMDULILAH.



siapa yang suka barang2 dapur, sure berhenti.
i tak lah kan.
sebab ada 3 tempat lagi nak dituju. 
Parah nanti nak mengangkut barang. 


hahahaha.. 
kenapa yang arrrggg tu.
bijik mata nampak benda yang berkenan lah tu. 
adoiii.




suka i berada di sini. 


cheap2..
barang dia lah.
tapi tak mamfu.
tak mamfu nak mengangkut nanti. 
kita mai lain kali ye. 
pandai depa bahasa melayu kan. 
sebab i rasa malaysia ni di mana2 akan suka shopping. 
itu pasai lah.


jenjalan je lah kami. 
cuci mata. 


sempat gak lah beli FM kot. 
kira macam 3 RM10 kot. 
cam tu lah. 
i sambar gak lah.



Brother Ibraheem ajak ke sini. 
mata melilau nak cari air sejuk. 
ya ampun. 
mengelegak kepala. 


macam2 ada memikat hati. 
tapi dek kerana panas, i tak rasa pun nak pegang2.



then kami decided nak terus ke kedai jual abaya. 
Brother Ibraheem nak terus bawak kami ke sana. 


ALHAMDULILAH.. dalam masa tak sampai satu jam kami dapat shopping abaya. 
i sempat lah sambar 4 helai abaya yang size nya sangat elokkk utk i. 
Sis Mona kita terpaksa surrendered sebab nak kena potong abaya tu. 
but at least she got one. 
kenang2an.
ok lah kannn.
and the abaya pun good quality.
kalau kat Shah Alam i rasa dalam RM250 ke RM300 kot.
kat sini dengan Brother Ibraheem tolong bargained kan dapat lah selai dalam RM170 dan RM180.
terbang lah QR700.
berbaloi.
Abaya raya sekali ni. 
hehehehe


dengan masa yang agak terhad, kami terus menuju ke airport. 
syukur sangat ada Brother Ibraheem. 
terus dihantar kami ke airport. 


thanks to Brother Ibraheem yang dapat meluangkan masa dengan kami. 
syukur sangat. 
Hanya ALLAH yang dapat membalas kebaikan beliau. 
hajat nak lunch or breakfast sesama terpaksa dibatalkan. 
dah janji, nanti kalau ke Doha lagi, boleh bagi tau dia. 
Boleh dinner kat Souq Waqif. 
Amboiiii..
sakan kan. 
Istanbul pun belum jejak lagi. 
dah berangan nak ke Doha lagi.
tak pe.
pasang angan2.
bukan mustahil.


immigration check dah siap.


terus cari Yellow Bear ni. 
boleh2 nak gambar kat sini. 
kang nanti kata tak pegi Doha kan..
hehehe.


boarding time. 
badan rasa a bit melekit.
rimas kot sebab tadi agak berpeluh2 gitu. 
kat airport ni nampak lah ramai orang2 arab ni nak shopping ke Istanbul. 
cantik2 minah arab.
bau wangi2.
jari cantik2 dengan berlian lip lap lip lap.
kat Doha panas, tu yang lari ke Istanbul tu. 
takat 5 jam je kan. 


take off.


selamat tinggal Doha.



Food served here, was so good. 
i love the lamb.
Sis Mona makan ayam je. 


dah nak sampai. 
terlelap2 kejap dalam kapai ni. 
dah nampak bumi istanbul. 
sayang nya masa nak landing, i terlelap. 
tak dapat nak tangkap view cantik.
What ashamed lah. 


tiba je, bumi Istanbul dibasahi hujan. 
pasti sejuk weiiii.
i love it. 


alhamdulilah..
kami nak kena pick up luggage. 


sampai dah Atartuk International Airport.


Immigration part n luggage part. 
then kami akan ke domestic departure. 
kami ambik flight ke Cappadocia. 

tapi you all, airport istanbul was so crowded. 
subhanallah manusia. 
banyak sungguh. 
agak bercelaru sikit kat sini. 
nak ke counter immigration dia beratur melingkar2 panjang. 

it took us about almost 1 hour gak lah di sini. 
so those yang nak buat trip cam kami, kena berada di airport paling kurang 4 hours. 
baru ok. 
kalau tak, boleh teringgal kapal nanti. 
jadi our decision ambik flight memalam tu, betul lah tu. 
so far so good. 
i kiranya still fit. 
cuma kaki je rasa besar.
kena rest kan. 

anyway, nantikan cerita kami menuju ke Cappadocia. 
daaaaaaaaa...

cliks..cliks