cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, September 19, 2017

Makan dan makan di Bandung.


Hari pertama pekena Es Campur.


Semlaam Gado Gado..



Ini Nasi apa tah.



Hari ini kita ke Pasar Baru..
Jommm.

Sunday, September 17, 2017

Lintas langsung dari Bandung.




Saje je kan. 
I dah kat Bandung tau..
naik train nak ambik kapal Malindo. 
tup2 salah gate. 





Itu tangkuban parahu area ke?
ok lahhh. 
daaaaa..

Friday, September 15, 2017

My old fren, my new fren, Shima.


Satu lagi tempat makan. 
Hee..heee... 
ko kan yan. tak de keje lain. 
Makannn je keje ko. 
Cam ne badan tak macam giant. 
bosar tinggi lak tu. 

Heeee..
dah tuuu. 
kata blog pasal makan, jalan, kawan and family kan. 
I just love to share lah. 
my activities. 
my passion. 
my frens,

dan kali ni i nak share waktu yang i isikan dengan meet up my  old and new frens. 
Kata orang berkasih biar satu, 
berteman biar beribu. 
ilang satu ganti lagi satu. 
Ehhh.. tak lah..
biar lah berteman beribu2. 
itu lagi baik kan. 
sampai bila2.

I ni memang orang nya suka berteman. 
malah sometimes kawan tu dah macam family sendiri lah pulak. 
ye lah nak buat musuh buat apa kan. 
semoga2 teman2 ni lah yang akan cari kita bila depa tak jumpa kita di syurga nanti kan. 
tolong cari  i kalau you all tak jumpa i di syurga so dapatlah kita bersama2. 

Oklah.. 
ini cerita i meet up with my kira2 old tak old lah. 
My fren, Shima. 
she went to Kashmir. 
itu lah yang mendekatkan kami. 
KASHMIR. 
saja nak lepak2, cerita2 dan makan2. 
Kami ke cafe KUEH. 
yang ada di Seksyen 13.
segala neka kuih ada. 
even mahal, tapi puas hati lah. 


Ada Roti Jala. 
Curry Ayam dia, WALLA!!!!
sodappp. 
pekat, dan sÃ¥ngat berasa lah. 
Just love it. 
Kami share berdua. 


then kami ambik kuih2 lain. 
I just love the Keria. 
And Pulut Serimuka Durian tu, sedap.
But i like hasil tangan Chef KoYa lagi. 
sedap nyaaaa.


Sebelum i sampai, Kak Shima kita dah ordered Banana Cheese. 
Sedap gak. 
Tapi rasanya yang kat Bason, Seksyen 9 tu lagi sedap. 
Tapi licin gak yang ni kami ngap2 berdua. 


and our Coffee Latte kot ni.


Ini lah Kak Shima kita. 
Love sharing stories with her. 


itu tarikh kami ngedate ye. 
Lama kami sembang. 
siap balik rumah i berhantar lagi tu dengan Kak Shima kita ni. 
Thanks beb..
Next time we meet again ye..


Upssss!!!.
apa ke hey nya ada gambar Abduls ni?
heeee...heee..
saja je nak share kat sini, My Abduls kat Bandung dah ada sorang lagi anak Malaysia yang sama2 belajar di Darrut Tauhid. 
Orang Kuala Kangsar. 
Belakang Abang Luqman tu. 
sebelah Abang Irfan. 
Nak jadi cerita i ada menegur mama nya soal visa pelajar Fauzan melalui whatapps. 
Akhirnya kami janji nak berjumpa waktu Mamanya datang ke Kuala Lumpur. 


Ini lah orang nya. 
Shima jugak namanya. 
Kami bersembang sakan bercerita hal anak2 kami di Bandung sana. 


meet up di KPJ Tawakal K.L. 
Hari nya sama dengan tarikh tragedy anak2 tahfiz yang terlibat dengan kebakaran tu. 
Sedihnya hati kami.
Sama2 mengalir air mata mengenangkan anak2 tersebut.
Sambil kami pun teringat kat anak2 kami di Bandung. 
Semoga ALLAH sentiasa melindungi anak2 kami di sana. 


Sebelum jumpa Kak Shima i sempat makan di Restoren Haslam. 
Milik Yusuf Haslam.
Restoren lama dah ni. 

Inshallah i akan ke Bandung melawat anak2 di sana. 
Hati benar2 disalut rindu. 
Hati jugak sekarang ni disalut sayu terutama sejak berita kematian anak2 syurga semalam. 
Semoga2 anak2 syurga sedang bergembira di sana. 
INNALILLAH..


Friday, September 8, 2017

Our Dinner at Laman Grill, Laman Seri, Shah Alam.



Last Tuesday punya cerita.
Bukan ada apa2 special pun hari tu. 
Tup2 Hubby offered makan luar.
Yang special sikit katanya. 

I lak sebenarnya macam malas..
tak tau lah selalunya kalau lepas office i memang malas nak keluar lagi. 
Ntah macamana i setuju. 
We decided nak makan kat Laman Grill. 
Hubby kata dah lama tak makan sesama. 
Walhal dah makan kat Pantai Remis tu last 2 weeks kan. 
Saja je. 
Montang2 pocket dia tongah lobat.
Kita layan kan je lah. 
Numpang sikit kannn.


pegi tempat dia ni haahh..


tetiba masa tangkap2 gambar ni MyMommi cakap, kesian tak ada budak 2 tu ye..
alaaaaaa..
kang nangis kang. 
tak apa. 
nanti ibu ke sana, ibu bawak you all makan puas2 ye..


dua2 tengah merindu. 


Ok lah..
tengok air i dulu. 
Sedapppp


air depa..
Strawberry Milk Shake. 


I ordered ni dulu. 
I makan dessert dulu. 
Sedap Bread Pudding dia. 


Love the decor. 
Habis i ngap benda2 decor ni. 
Jakun betul. 



then time to eat. 
My Lamb Shank. 
Wallaaaa



Ini Hubby ordered.
Salmon apa tah.


Abang 'Imran punya. 
Tak boleh lari dari burger. 



kesian kat MyDaddi. 
this resto tak sediakan anything based on rice. 
sedangkan MyDaddi tak ada nasi, bukan makan namanya. 
Then i asked to the manager..
Dia bilang, no worries.
nnt akan dibagi. 
Then bila the waiter ambik order, terkejut dia kami mintak nasi. 
but then i bagi tau yang manager kata boleh order..
then she said, oooo nasi kitarang. 
I kata i sanggup belikan apa2 food yang boleh disamakan dengan 2 pinggan nasi. 
tapi she said, it's ok. 
depa boleh je bagi nanti .
ALHAMDULILAH..
ALLAH saja yang boleh balas kebaikan depa ni. 


while waiting. 


and time to go. 
sebenarnya for me and Hubby western yang sedap di tekak kami adalah di Subak. 
Tapi nak ke sana tu, mak aiiii. jauh. 
di sini lebih dekat. 
nanti lah boleh ke sana. 
apa2 pun kita punya pilihan kan. 
pilihan bila pilihan tekak sesuai dengan keadaan pocket. 

i share all this bukan nak menayang kata makan bermewah2. 
still kami sefamily ni suka makan di rumah.
sesekali lah kan. 
masak best2 then jamu family or might be kengkawan. 
tu  pun bukan besar2an. 
I share kat sini so that those yang belum sampai lagi tu boleh pegi lah kan.. 
share the tips. 
satu lagi kenapa i bebel cerita ni. 
I pernah kena sound lah kat blog ni kata bagi tau semua orang makan bermewah2...
tak terfikir ke kat orang yang kurang kemampuan yang tak makan. 
patutnya bersedekah kat depa tu..
anyway, tak baik buruk sangka kann..
kalau sedekah mana boleh tayang2 kan. 
heeeee..
sangka baik je lah..
semoga ALLAH pelihara hati2 kita. 
pelihara iman2 kita. 
pelihara jiwa2 kita. 
biar kita hidup penuh dengan kasih sayang. 
i suka share kat sini perihal keluarga kami bukan menunjuk2 tapi itu lah hakikatnya..
sekurang2nya ada yang ter inspired gitu.
betul tak?
jawab sendiri2 lah kan.

Ok lah..
dah nak dekat Raya Haji ni.
U all dah prepare apa nak masak?
i lak kena tanya Chef CiJu. 
Ramai sedara mara akan berkunjung nanti ni. 
Selamat Hari Raya Qurban in advance.
INSYALLAH..

Wednesday, September 6, 2017

De Palma Kuala Selangor berwajah baru.



ini kiranya sambungan cerita lepas balik dari kenduri kawin kat kampung tu tau. 
Kan i bagi tau i tak terus balik. 
Sebabnya? sebab ada yang nak solat zuhor. 
tapi tak nak solat kat masjid. 
memasing dah belengas badan seharian kat majlis kawin tadi tu. 
(sebenarnya saje je nak ngabis kan duit yang tak seberapa tu)..
heeeeee

Hubby pun kata check in kat mana2 hotel lah di area Kuala Selangor ni. 
bila buat comparison sana sini, Hubby cakap ambik lah De Palma.
Ambik villa. 
Sebab we all pernah stayed kat villa De Palma ni. 
Sementara bilik2 yang lain kami kurang berminat sebab condition agak teruk. 
Lantai berkeriak keriuk.
Toilet pun memang tak maintain. 
since ahli rombongan agak ramai, we decided nak ambik 2 villas. 
Tapi pihak hotel macam pujuk2 suruh ambik chalets saja.
I told Chef CiJu (sebab dia yang buat reservation) i tak suka chalets. 

Once tiba kat DePalma, Chef CiJu pun ke reception counter. 
We all sebenarnya bukan nak stay over nite pun. 
takat lepak2 sampai maghrib. 
nak mandi, 
nak relax kejap. 
Masa berurusan di sini, I pun mencelah.
masa dioffer chalets terus i cakap, "Ehh.. i tak nak. Biliknya kan teruk."
"last time we all stayed kat villa dan rasa sedikit selesa".
Receptionist pun cakap, tapi chalets pun ok puan. 
selesa..
I pun potong lagi cakap. Ye ke.. bukan dah burok bilik2 tu. 
"Tak pe, puan tengok dulu gambar."
Tu diaaaa..
cantik2 dah weiii..
"kemalu - maluan besar i tauuuu"..
heeeeee..
Kalau Mak Bedah bercakap, memang sinis. heeeee
terus we all ambik 2 chalets. 
Untuk satu bilik ada harga2nya. 
tapi kat kitarang dia bagi satu bilik RM200. 


Ini junior suite kalau tak silap. 
Ada 2 twins and double di ruang satu lagi. 
agak besar lah. 
Kira kalau i anak beranak, memang boleh ambik satu chalet je..
Ini first area.




ini satu lagi. 
queen bed. 


bilik mandi separated. 
i suka style cam ni. 
bersih. 



shampoo semua ada. 


Ini tempat verangan. 


sink ni kat luar. 
boleh ambik idea ni kalau i nak repair bilik ayor i nanti. 
kan tak suka bilik ayor basah2 ni. 


ini pasti ada lah kan.
i tak pulak terfikir nak ambik gambar rupa chalets dari luar. 
tapi kurang lebih macam yang lama je. 
Interior dia yang dah diupgrade kan. 
suka i. 
Sebenarnya memang kalau balik ke kampung Kuala Selangor ni, De Palma adalah pilhan kami yang utama. 
Kenapa lah sampai nak ambik2 bilik kalau balik kampung ek.
Bukan apa you. 
We all dah macam dikatogeri kan warga OKU kot. 
heeeeee.
sebab kalau nak guna toilet memang nak kena yang sit punya. 
tak boleh dah nak squat2 tu. 
mau tak bangun terus. 
esp bila i dengan masalah i ni lah. 
lagi satu, kan kalau kat hotel, boleh lepak sakan. 
heeeeeee
since we all checked out on that day gak, we all keluar lepas maghrib.
Rasa sayang katil i tu you,
tapi nak buat cam ne kan.
MyDaddi bagi tau, ubat2an dia tak bawak. 
soooo, checked out laaaa.


tapi sebelum balik ke Shah Alam, Hubby kata jom kita makan kat tepi laut, Pantai Remis. 
Ini adalah kedai favorite kami. 
Tapi dia serve memang lambat.
anyway, since kami memang dah tau dia serve lambat, kami called siap2. 
Mintak makan itu ini. 
the owner ni dah kenal kami lama dah.
rasa2 nya almost 5 or 6 years kot. 
Now kedai nya dah cantik sangat. 
Pantai Remis dah banyak perubahan. 
Ini kedai dia. 
Kedai No 4.
Kedai Abang Rosli.


Dara2 pingitan. 
heeeee
Jom kita tengok apa yang dijamu malam tu. 


Hubby's favorite.
Kerang rebus.


Ikan goreng garing. 
sedap ni. 


Asam Pedas Sembilang. 
Sayang nya some isi ikan agak rosak. 
Bantut i nak ratah kepala ikan sembilang ni. 


Kailan Goreng Ikan Masin. 
Sedapppp.


Ini apa tah ni. 
Kepah ye..
Favorite Chef CiJu. 


Ketam Goreng Berlada. 
Favorite MyDaddi.
Miss kat sini Udang Goreng Kunyit kot.
Itu i makan banyak. 
I takut2 sikit dengan seafood ni. 
tapi tetap makan lah. 


ALHAMDULILAH..
rezeki kami malam tu. 
Kebetulan anniversary MyDaddi and MyMommi. 
kira celebrate lah kunun2 nya ni. 
heeeeee
Semoga mereka sentiasa dilindungi rahmat ALLAH. 
Sentiasa sihat2. 
sentiasa ceria2
keep energetic. 
dan sentiasa bersemangat travel2 gitu. 
bila makan2 cam ni, teringat i kat buah hati berdua di Bandung tu. 
I rinduuuuuuu..
ALLAH peliharalah mereka di sana. 
YA RABBB.

Monday, September 4, 2017

Eid ul Adha yang simple je.


Selamat hari raya haji semua. 
Adha Mubarak. 
dah pun hari ke dua kan. 
kejap je masa berlalu. 
some countries sambut hari ni. 
pelik gak tu kan. 

anyway, we all sambut biasa2 je..
masak pun yang biasa2 je. 
mood ada kureng sikit. 
sebab??
biasa lah buah hati dua orang tu kat Bandung. 
raya sesama santri di sana. 
mereka ngak libur gitu. 

but ALHAMDULILAH dapat lah video call dengan dua2nya.
depa happy2 je..
cuma my little one cakap dia rindu. 
Alahaiiii...
minggu depan ibu ke sana ye yanggg.
sabar ye..


ok lahhh...
tak nak sedih2.
i tayang sikit food kat sini. 
memang tak prepare apa2 sangat. 
even my big table pun i tak prepare bersungguh. 
itu yang kami buat breakfast. 
lauk simple lebihan semalamnya.


Ketupat palas yang my SIL buatkan. 


Nasi Impit yang direbus sendiri. 


Lemang 4 batang yang dibeli Hubby. 


Ini lah lauk for our eid. 


Chef CiJu masak Sambal Goreng Nekminah as usual lah. 


and Daging Osmot. 



I pulak buat ni. 
Last time i masak Manchurian Lamb. 
This time i ada rusa.  
So jadi lah Manchurian Deer. 
Amacam??
Curlass gitu. 
Hubby bought daging rusa fresh.
I tak pandai nak masak apa pun.
so i masak je lah benda ni. 


i tak buat dessert. 
i just bought this. 
letakkan fruit je. 
Grapes and dates. 
sedap tamar muda tu. 
kelat2 manis. 


I letakkan chocolate tu. 
sedap tekak kan. 
and cheese tarts tu i beli gak. 


I dah lama teringin nak ngulang makan benda ni .
Pudding Raja. 
Ingat nak order dari yang pernah i beli dulu. 
tup2 dia balik kampung. 
so beli lah yang ni. 
tapi kurang sikit dari yang pernah i makan. 
Jala mas nya tu agak kering. 
so nak bagi jala tu lembut, i rendam kan cam ni haaahh..
Baru ok sikit. 


Dan pagi tadi makan breakfast with all this. 
lebihan lauk semalam dengan Mee Hoon.
ALHAMDULILAH..
you all pulak macamana celebrationnya. 
meriah?
sederhana je?
atau tak sambut pun. 
pegi jenjalan yeee..
Apa2 pun semoga bahagia selalu. 
buat apa yang kita rasa kita happy nak buat lah kan.

cliks..cliks