cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, August 23, 2017

Kenduri kawin di kampung.


Pa khabar semua. 
lama i tak update kan. 
malas bebeno. 
walhal ada cerita yang nak dihebahkan. 
kurang bersemangat nak menulis sebab sakit kaki yang memang tahap gaban sekarang ni. 
severe pain due to my lumber problem and coccyx.
Coccyx? alaaa tailbone..
senang cakap, tulang tonkeng lah gitu. 

sakit di bahagian ini daripada sikit2 tu didiamkan, maka melarat dan pain nya jadi severe kalau kena attack. 
so backbone yang melengkung ke dalam  pun menyebabkan nerves i dihimpit. 
tu yang sakit. 
Sharp pain, means nerves problem. 

Even my "bumper" ni kira gred A, tapi kalau duduk lelama tu, si tunkin tu merana lah. 
Now m under treatment still. 
dua'akan kesakitan ni segera menghilang ye. 
Nak lawat my boys kat Bandung nanti takut tak mampu. 
kesian depa kan. 
dan kesian Mak Bedah tak leh jenjalan. 
heeeeeeee..

Ok lah i nak cerita sikit hal i about last 2 weeks. 
we all balik kampung hubby.
Ada wedding anak sedara Hubby. 
due to my problem ni lah i memang tak dapat nak rewang. 
hanya menghadirkan diri macam tetamu je..
terpaksa lah. 
nak buat macamana kan. 


gambar pengantin yang i gagahkan diri menangkapnya. 
yang lain2 gambar pengantin memang i tak tertangkap. 
mintak Abang 'Imran tangkap, ada je alasan dia.
so ini je lah. 


ini that case, better i cerita makanan kan. 
heeeeee.. 
biar semangat sikit. 
Orang Jawa kawasan Kuala Selangor ni kalau majlis kawin memang meriah dengan food. 
Ini main dishes yang dihidangkan kepada tetamu. 
depa masak gotong royong dengan orang kampung. 
idok ler pakai catering gitu. 


lauknya, mak aiiii.
memacam.



semua masakan orang kampung. 


siap ada small stall tau. 
ini adalah stall putu bambu. 


cam ni rupanya. 


air pun meriah sungguh. 
nak minum air apa?
pilih lah. 


ada dessert gak cam ni. 
Bubur Kacang Hijau dan Jagung. 


Ini i punya. 
Yang bestnya ada Sayur Pucuk Manis. 
sedap. 


disebabkan Mak Bedah tak larat nak jalan2 tu, Mak Bedah makan je lah. 


Sekarang kalau ke mana2 kenduri kawin, bujang sorang ni je lah yang i bawak. 
peneman.


Cake for pengantin di sponsor oleh Hubby. 
Hasil tangan Chef CiJu. 
Tapi kesian  cake terpenyek dalam kereta. 
Sedihnya Chef CiJu masih berbekas sampai sekarang. 
heeeeeee..


Nasib baik diadjust2 sikit tu, ok lah nampak. 
tapi yang penting, cake nya best. 
ALHAMDULILAH semua suka i guess. 
fresh baked lah kan. 

Since keadaan kaki yang mula terasa sakit, i mintak diri dulu sebelum majlis berakhir. 
tungkin dah mengeluh sangat dah. 
We all tak terus balik ke Shah Alam..
ke mana lah pulak merayap ek?
tungguuuu.. ada cerita nanti. 
sabaq nooooo.

***: thanks to my silent readers yang sudi singgah dan membaca my blog ni. 
some now dah jadi follower i kat IG. 
happy to know that depa still baca my blog yang suam2 kuku ni. 
In fact semangat menulis akan datang bila depa comment di IG. 
thanks a lots dearies. 

Monday, August 14, 2017

Brunch at Spiced Pumpkin Cafe & Bakery


Lama berhajat nak makan kat sini.. 
Asyik je tak menjadi. 
i memang agak teringin nak mencuba sesuatu di situ. 
Ada je halangannya. 
Cafe tak bukak lah. 
Kawan teman tak ada lah. 
Bila ada yang mengajak, mood i merudum lah. 
macam2 hal. 
But ALHAMDULILAH last Thursday dapat jugak i ke sana. 
Pegi sama MyDaddi and MyMommi and Chef CiJu. 
CiJu dah pernah ke sana.. 
tu yang dia eksen sikit kat i. 
jom lah tengok apa kami makan kat sana. 


MyDaddi makan ni. 
Lontong Goreng. 
He ordered this and i added Paru Goreng on top of this. 
saje je i kacau pinggan MyDaddi.
He didnt take any paru pun. 
i yang bedal. 
heeeeeee


Since MyMommi cannot makan some stuffs, she took this.
Nasi Putih with Sup Daging. 
But she didn't take that soup. 
then yang tukang kacaunya i lah. 
the soup sedap. 
MyMommi took some chicken dari Nasi Maghlubah.
She took the isi je lah..
Thanks to some of my readers yang mendua'akan kesejahteraan MyMommi. 
Slow recovery lah.
Mudah2an she's getting ok soon.
INSYALLAH..


ini the best.
Nachos dia with the pitas. 
Wallahhh.
Makan pepanas. 
superb. 
Selalunya kalau kat rumah we all, we just makan with the chips yang beli tu je.
CiJu ada beli pitas tu 3 balang. 
eh! dapat free 1, owner bagi 1 balang. 


I took this. 
Lamb Maghlubah. 
Love the lamb. 
The sauce too. 
Sedap. 


Sambil sembang2 owner cafe hulurkan ni. 
nak jadi cerita. 
sambil bertegur sapa dan beramah mesra tu, kami dapat tahu yang kami ni ada pertalian saudara. 
Orang Johor rupa2nya. 
Nak jadi ceritakan. 
She is so warm person.
so friendly. 
dari sembang2 terus cungkil asal usul. 
Masyallah..
Maka tu lah tadi tu dapat sebalang pitas tu.
heeee


and because of this lah maka i teringin sangat nak makan kat sini. 
semua gara2 i tengok IG lah. 
Tres Leches Cake ni lah yang i teringin bebeno. 
Dan akhirnya termakbul di sini.
Sedap. 
Memang patut cuba.


Sebelum balik lah kan. 
Yang ini MESTI lah kan. 
INSYALLAH akan datang lagi. 
The food superb. 
Layanan pun superb. 
Mudah2an Pn Nur kita akan terus maju. 
AMEEN..

Kat mana ek?
kat sini haahh.

Ini Facebook nya. 
Ini Instagram nya.

address nya.

2.0 Kompleks KPPMS Lot 291, Jalan Ru 3/9A, Seksyen 3
Shah Alam, Malaysia 40000

Friday, August 11, 2017

Pertama kali ke Rumah Hutan, Batangkali


Dari tajuk maybe some know and some masih tertanya2..
Rumah Hutan?
Those yang memang follower pengasas Sendayu Tinggi sure tau pasal Rumah Hutan ni. 
Especially orang yang mempunyai masalah kesihatan like me.
Masalah back bone and knee problem. 
Memang berangan nak berurut di sini. 
Nak jadi cerita dapat lah i buat appointment untuk berurut. 


Jadi on last Wednesday, i pegi lah dengan Hubby and Abang 'Imran. 
Since Hubby nak berurut sama, i need to bring someone else as may muhrim lah. 
sebab Hubby berurut dalam waktu yang sama i berurut.
Means Hubby not with me lah. 

Bergerak dari rumah berpandukan Google Maps yang diberi oleh pihak Admin. 
I gunakan Guthrie Expressway.
Keluar kat Rawang dan lalulah Serendah. 
Semua based on google maps lah. 


Ini kira dah di Batangkali. 
Bila masuk this  area, happy lah sebab rasanya macam dah tiba. 
Tapi kok google maps i terus hilang. 
suspend tu..
Called the admin, terus bilang, "Eh, kat mana tu?".
Laaaa.. i ikut je apa yang disuruh makcik google maps tu lah. 
Bertanya lah dengan adik ni. 
Mostly area ni memang area orang asli. Tatut i. 
Akhirnya adik bermotor ni tolong lah.
Sampai ke jalan besar semula. 
Memang dah tersasar jauh sangat. 
Almost 15 minutes away lah gitu. 


Rupa2nya menghala sama jalan nak ke Genting Highlands.
Kira2 dari rumah hutan ni dalam 28KM je lagi. 
Sampai kami di tempat yang telah dibagi tahu ni, kami call admin utk pick up service nya. 
Kak Timah tak boleh panjat itu bukit tau. 
Depa ada four wheels drive untuk ke Rumah Hutan.


Sampai lah kami. 
Waduhhh.. drivernya expert sangat. 
Laju dibawaknya kami ke atas ni. 
Ini kira puncak bukit lah ni. 


I took his service. 
Sebab more on nerves problem. 
Dia adalah Tok Ayah. 
Kalau nak berurut dengan perempuan pun ada.
Mak Siti katanya. 
Hubby pulak berurut dengan yang bernama Amin. 


Ini lah Tok Ayah dengan Abang 'Imran. 
Cumel je orang nya. 
Dalam 60 plus. 
sakit weiii bila diurut..
tapi nak baik lah kan.
I dapat sekali lagi appointment dengan Tok Ayah, next week ni. 
Dua'akan for me ye..
Tahun depan nak travel. 
Kaki kena kuat kan. 
heeeeeee


Besides chalet yang i berurut tadi tu, Bunda Rozita ni sedang membina another 7 chalets for the public lah. 
means sesiapa nak stay this area. 
memang seronok kalau sesiapa yang suka kedamaian. 


another chalet for berurut. 


and ini lah rumah beliau. 
memang style kampung. 
tapi style rumah kampung orang kaya lah. 
kalau style kampung kampungan ni rumahnya bukan macam ni lah kan. 
craving sana sini. 
Unfortunately i ke sini, Bunda tak ada. 
Yang ada hanya pekerja2nya. 
Indonesian semuanya you. 
Seronok lah depa. 
tuan tak ada. 
heeeeee..
sorry gurau2 je. 


tengok lah anjung rumah ni. 
tapi agak dekat dengan rumah urut sebelah nya ni. 
terlindung sikit.


rumah atas nya.
tidak pulak i bertanya boleh usha tak rumah atas ni. 
tapi kalau i berkira2 malas i nak naik. 
sakit kaki kan. 
heeeee
dediam je lah kat bawah tu. 


terpaksa sensored kan sikit. 
heeeee..
Abang 'Imran ni kan, ambik gambar tu main bo je. 

lepas berurut tu terus ingat nak bayar lah. 
i ke sini lah. 
tup2 dijemput pembantu rumah Bunda untuk makan tengah hari. 
rezeki jangan tolak. 
Memang pemurah tuan rumah ni. 


Ada sayur timun ni. 
tumisan gitu.


Ada kari daging. 


ada sambal belacan. 
sedap je tekak kami makan. 


ada gak dijual air kat sini. 
memang otak business betul Bunda Rozita ni tau. 


i dah tau dah..
nanti i datang sini, i terus je beli kat sini. 
Royal V semua ada kat sini. 
tak perlu risau. 


rumah beliau ni terletak2 betul kat puncak bukit. 


ok lah.. 
time to go back. 
INSYALLAH isnin ni i pegi lagi. 
cuma lah yang termampu.
mana tau serasi. 
mudah2an ALLAH permudahkan. 


saja nak share how to be there.
mencabar tu..


Monday, August 7, 2017

Lunch and breakfast out


Sebenarnya tak tau nak letak tajuk apa. 
Sebabnya nak cerita apa yang i makan. 
kiranya itu lah activity yang selalu i buat with my family. 
Ini cerita makan last Saturday. 
Ajak Chef CiJu keluar sebab ada hal. 
tup2 MyMommi pun nak keluar sama. 
kebetulan perut i memang tak terisi since pagi lagi, 
we went to Manhattan Fish Market di Aeon Mall. 

Kenapa we had our lunch here?
Sebab kunun2nya MyMommi boleh ler makan ikan kat sini. 
She now not so well.
Problem with her  perut lah .
so that's why lah. 
tapi at the end, Chef CiJu pi beli nasi putih and ikan goreng kat Fod Court..
heeee..
We all lah pulak yang makan beriya2 kat situ. 


we took this.. 
Mushroom Soup. 


and this. 
Ceasar Salad. 
Sebab ada telur rebus sebijik. 
we gave to MyMommi. 
the rest we all makan.


we took Iced Latte. 
Since we ordered one offer kat situ, dapat lah pulak dessert free. 
Crumble katanya.. 
Layan je lah. 


I ordered ni. 
Sedappppp..
Jarang sangat makan benda2 ni. 
Bila masuk sini beriya nak makan nate ni. 
Sesekali lah. 
Lagipun i memang kurangkan seafood intake.. 
toxin tu yang i tak tahan. 
esp Lokan. 
Boleh cherry berry tau. 


Ini lah set yang CiJu ambik. 
i love the sauce. 
then kitarang pun selesailah makan. 
ingat nak jenjalan just window shopping


Nak jadi cerita, once keluar dari resto, 
tetiba ada suara bertanya pada CiJu, "kak yan kan?".
heeeeee...
tersenyum CiJu bagi tau salah orang. 
i terus menoleh. 
i kenallll siapa tu. 
tapi sidia terkeliru. 
she thot Chef CiJu tu I. 
Pasal CiJu pakai abaya masa tu. 
I lak, tukar attire sikit. 
berputih2 gitu. 

Ini lah orang nya. 
Cikgu Azimah. 
Kami dah beberapa kali sembang di phone. 
gara2 trip ke Kashmir lah ni. 
INSHALLAH next year she plans to go. 
Ini lah berkah Kashmir. 
I dapat ramai kawan dr cerita i pasal Kashmir. 
in fact some dah rapat sangat. 
ALLAHU. 
INSYALLAH ni nanti hari Selasa i wanna meet new friend yang dah ke Kashmir tapi she really wants to meet me. 
Why not kita meet up kan. 
tambah kawan bukan tambah musuh. ALHAMDULLILAH. 


Anyway, saja tunjuk makanan ni haaahh. 
Tadi we all berbreakfast di Kuala Selangor. 
Ke Warung Wak Minan. 


Pekena ni. 
Sebab dah lama tak makan Nasi Lemak Ikan Goreng dia. 


Dan Roti Canai. 
Kekenyangan semua. 

ALHAMDULILAH..
itu lah cerita i. 
makan dan makan. 
Bila ada yang bilang i besar or gemuk, marah pulak ye. 
heeeeeee.
Ye lah marah. 
Biarlah i gemuk ke, besar ke, 
yang penting i happy. 
penyakit yang bukan2 tak ada. 
just sakit lutut sikit je. 
heeeeee
cakap lah gemuk ke, besar ke, i tak guna duit orang nak makan.. 
upsss!!!..
ok ahh. 
Apa2 pun yang penting Hidup Biar Happy.. 
Selamat berhari minggu. 

Thursday, August 3, 2017

Gather Raya dan birthday....



Ini cerita masa syawal yang lalu. 
Cerita the bosses and staffs gather2 dan makan2. 
Idea dari staffs lah. 
nak kumpul2 dan makan. 
tapi potluck style. 
dan yang potluck nya the staffs lah. 
bosses, bawak perut je. 

Majlis dibuat on July 24, 2017. 
Minggu akhir syawal dah ni. 
jom tengok apa yang disediakan. 



Macam2. 
semua ni staffs yang bawak.. 
memang depa masak sendiri. 


Ada Kuih Jala dan Kari Ayam.


Spaghetti 


Rendang Daging. 


Ayam Masak Merah 


Padan dengan Nasi Hujan Panas. 


Ini lak adalah sebelah cake dari I. 
heeeee...
kenapa sebelah. 
sebabnya suku dari sekeping cake ni i dah potong di rumah. 



Majlis dimulai dengan bacaan dua'a dari stahff KCPH (Putra Height).


Ini dia. 


Ini dari KCBT (Bukit Tinggi).
dan dari KCWW (Wangsa Walk).


Ini dari KCSA (Shah Alam). 
Dari Kelana Jaya, tak terambik lah pulak gambarnya. 


Dalam pada tengah makan, tup2 bunyi depa nyanyi lagu birthday..
tu diaaaa..
I sambut in advance tau. 


Mak Bedah bersungguh belah cake. 


ALHAMDULILAH, just turned 49. 
waduhhh
sudah tuek lorrrrr.


thanks to all the staffs..


yang penting tangkap gambar cake dulu yeee.


I didera makan cake. 
ya ampunnn. 
manis weiii..


Dengki tau depa ni..


tengok.
wakil every outlet sumbat cake..


adoii..


jahat kan.


ini pulak ex staff yang dah pernah kerja dengan we all dari umur dia 17 tahun lagi. 
now siap jadi part timer kat kedai. 


lepas makan, time nak gambo2. 
mengatur nya macam mengatur kanak2 tadika. 


tak jadi kat sini. 
pindah ke luar kedai. 


tak jadi gak. 


Akhirnya...
ALHAMDULILAH.. 
selamat semua. 
dapat jumpa dan bermesra. 
mudah2an kami sentiasa dalam kasih sayang. 



i sambut banyak kali in advance. 
Ini lah cake yang tinggal sebelah tadi tu. 


cliks..cliks