cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, February 18, 2018

Hotel Gaon aka Hotel Tong Jeju, Korea


just wanna share info pasal this hotel yang ada di Jeju. 
i tak pegi. 
tapi chef cieux yang baru2 ni ke sana. 
share sebab i noticed the hotel is so beautiful and great. 

Hotel ni berada di Seogwipo.
Harga dalam RM300 lebih lah semalam. 


google


google


google


4 pictures above i took from google. 
dulu dipanggil Hotel Tong Jeju. 
Now dipanggil Hotel Gaon Jeju. 

yang bawah, the real one from Chef CiJu. 


suka tengok interior dia. 
nampak  menarik sungguh.


selesa sangat kelihatananya.
Chef Ciju cakap memang best. 
i just share the pictures and those yang mencari2 accommodation in Jeju, 
maybe boleh try this hotel. 


i pun jadi suka. 


Ini kitchen dia lah. 
boleh masak2 yang simple je kot. 
like instant noodle kot.
makan bread and serunding. 


kemas je kan.


tengoklah the bathroom pun menarik. 
dalam bilik diarang lah ni.


dalam ruang bilik.


nice beds.
jadi ngantuk lak ni haahh.

Abang 'Imran pulak stay sengsorang sebilik. 
suka sangat lah.
bahagia dia. 
macam tak nak keluar bilik katanya. 

Friday, February 16, 2018

Abang 'Imran berseronok di Halasan Mount, Jeju



Nak bersih2 kan pic in my gallery. 
nampak all these pics. 
Pics Abang 'Imran waktu he traveled to Jeju dengan Chef Ciju.
rasa sayang nak delete then i masukkan dalam my blog. 
so mana tau nanti2 Abang 'Imran tertengok blog ibu boleh lah baca2. 
Memory kan selalu untuk dikenang. 

Kalau dulu kita print out all the pictures dan bubuh dalam album. 
nowadays mana ada lagi.
so by doing this i rasa, one way to keep all the memories.
kira my talent ni as the medium to keep the memory. 
tak gituuu..

ok lah. tengok gambar Abang 'Imran berjimba di Mount Halla.
Main salju.
Rezeki Abang 'Imran sebenarnya. 
never planned for him untuk dia traveled to Jeju. 
Since Chef Ciju kena traveled sorang2 ke Jeju, 
maka me and Hubby planned biar Abang 'Imran temankan Chef Ciju. 
Takut2 kena kidnap dengan orang Korea nanti. 

Lagipun Abang 'Imran dah lama sangat tak traveled mana2.. 
even sama family pun. 
rasanya last we traveled together pun about 6 or 7 years ago. 
sian Abang 'Imran..
so kali ni dia traveled lah.
Ke Jeju terus. 


Banyak belanja nak bawak Abang 'Imran ke Jeju ni. 
Ticket je almost RM1100 kot. 
Sebab almost a week baru beli ticket. 
then passport lagi. 
dalam RM200.
then pakaian2 dia lagi.
bag pack, kasut, jackets, segala2nya lah. 
Belum travel surut pocket ibu yang dah sedia surut ni.


Anyway,  yang penting Abang 'Imran happy. 
He did enjoy the vacay lah.


Main2 salju lagi.
I told him that, how lucky he is sebab masa muda remaja dah tengok snow. 
Umur baru touched 17 dah merasa. 
Ibu umur 42 baru dapat pegang dan rasa snow. 
Untung anak2 sekarang kan..
sebenarnya ramai lagi anak2 orang lain yang beruntung.
keluar2 perut mak dah tau apa itu snow. 
rezeki masing2. 

they went to Jeju on December 13, 2017.
Actually right after i touched down dari Ho Chi Minh, Chef Ciju tak balik rumah.
kena tidur hotel di Tune Hotel LCCT sebab she needed to check in at 3am untuk ke Jeju. 
macam orang kayangan je Chef Ciju..
main atas langit je dia. 


Maka Abang 'Imran dapat lah tumpang happy.


ALHAMDULILAH..
siap dah pasang angan2..
nanti dia nak travel solo lah pulak ke mana2.
pergi lah.
I tak kesah.
U know how to communicate i rasa that's the best tip lah..
INSYALLAH..
terbang lah ke mana saja Abang 'Imran suka.
all the best. 

Monday, February 12, 2018

Dinner at Melting Pot.


Hubby said, i nak western.
kat mana haahh?
i said, jangan susah2 kepala nak cari yang baru.
Moh kita ke Melting Pot je..

He said, ye lah..
Ok, meet u guys at 5pm kat sana. 
Wokeyyy..

Maka me and Abang 'Imran pun ke Melting Pot lah.
memang lapar i. 
sebab i tak lunch bebetul2  pun hari tu. 
Pucuk dicita lah kann.


haaaahhh!!!
First of all, i ordered ni. 
Orang selalu bilang pencuci mulut lah kan.
usually orang ambik after meal kan..
but i suka terbalik. 
i suka dessert  dulu. 
Ini nama dia, Duo Bitter Chocolate Dome.
RM24.53
I ingat besar lah sangat. 
laaaaa..
ciput je..
But i tell youuuu.
Sedap sangat kat tekak i. 
ada macam gravy dia tu..
5 stars lahh.


then i mintak ni. 
5 Spice Rack Lamb dalam RM44.34.
i tanya kenapa Spice.
pedas ke.
the waiter kata, nama dia puan.
so masa makan, memang tak pedas pun.
kenapa ek nama dia Spice.
ke i yang tak tau specific for this menu.
tak kesah lah beb.
makan je lah.


Abang 'Imran ordered  Chicken and Chop.
Bosa gandang i tengok.
puas makan.
Rege dalam RM 27.36


Hubby memang suka dengan Mushroom Soup.
RM18.87
then dia added on Garlic Bread dalam RM9.44
Starfruit tu dalam RM16.04
He also took Grilled Rib Eyes. 
tapi tak sompat den nak tangkap gambo. 


Ini pulak Traditional Ceasar Salad.
RM26.42
Separuh jalan makan baru teringat nak ambik gambo.


sexy kannn..
My drink and Abang 'Im's drink
Mine is Ice Chocolate Cappuccino RM16.04
Abang 'Im, Ice Peach Tea RM16.04


weiii.. 
kalau i nak makan pisang goreng, sure i tak makan kat sini. 
ilang akai apa..
sebekas yang entah berapa ketui dekat RM12 kot.
pagal hai.


satu lagi ni haaahhh.
The tarik RM17?
idok lerr..
baik pi mamak punya..
tapi kalau dah tekak tak kan..
wat cam ne..


Alahaiii..
masa makan2  bertiga tu, teringat kat yang dua tu.
treingat kat si Omel ni.
Sian dia.
tapi dia pun suka makan pun kat sana.


dah jaga badan dia. 
makin kurus. 


Abang Luqman yang tetap maintain badannya..
makin tinggi dah agak slim now.

Tak pe..
nanti ibu ajak balik kejap, ibu belanja makan ye....
tak sabar nak jumpa nanti..
Itu lah kisah makan pada hari minggu kami.
Since kami dah tinggal ber3 ni, kerja ni nya makan luar je lah kami. 
Apa2 pun ALHAMDULILAH ya rabbi with this nikmah..

Friday, February 9, 2018

Berjimba ke Bandung (6) - bye bye Bandung



today was the last day kami di Bandung.
since our flight back lewat petang, 
so banyak lagi yang boleh dibuat pada pagi nya. 
First of all i went to Darrut Tauhid to settle few things. 
like school fees Abang Luqman and Abang Irfan.
ambik result diarang. 
Plus nak say good bye to my omel lah.


Sempat mem lina bergambo kat sini. 

Tak dapat nak ke tempat Abang Luqman sebab jauh sikit dari Darrut Tauhid tu.
Tapi tak ralat lah sebab kelmarin tu kira dah say good bye lah sebab kami siap singgah balik dan bagi kuih lagi lepas berjimba ke Grafika Cikole dan Dusun Bambu.
Now turn Abang Irfan lah.


i click dari google ni. 

Berdepan dengan office DT tu ada kedai jual kuih2.
last time dipanggil Klinik Lapar.
tup2 dah ditukar nama pulak..
Doktor Kue. 
tak ada gambar Doktor Kue.
suka sangat ke sini.
jom tengok kuih2 nya ye.


Kiranya kuih2 ni macam yang ada di Kartika Sari. 
Malah di sini lagi murah lah pastinya. 


semangat memilih.
we all suka lemper dia lah.
tapi kat sini dah habis lah pulak.


cantik2 packaging dia. 



bungkus bawak balik Malaysia for sure. 


then kami menuju ke area asrama Abang Irfan.
ada renovation lagi di area ni. 


bunga2 memang banyak ditanam di kawasan keliling. 
this area memang meriah lah..


sampai asrama Abang Irfan, dia tengah halaqah.
Ibu kacau kejap.
Ini bukan acting tau. 
Mem Lina yang tangkap gambar candid ni. 
suka pulak i. 


kalau dah anak koret kata orang jawa.
manjanya kan terlebih. 
lagipun yang ni masih mau digomol2 lagi.
kalau yang dua tu dah terlalu tinggi. 
susah nak dirangkul.
yang ni masih sedap dipeluk.
akan ditadah je pipinya untuk dicium.


tengok ni omel ibu dah sama tinggi dengan ibu. 
membesar tak depan mata ibu.
berkorban segalanya lah.
Masa, tenaga, duit, dan berkorban rasa dan perasaan tu yang paling hebat. 
kalau berkorban duit, mungkin tak menjadi masalah.
sebab ada yang kata berbelanja buat mereka yang belajar di jalan ALLAH ni sentiasa dirahmati ALLAH.
malah ALLAH janjikan sesuatu.
apa tah lagi buat anak2 ibu ini. 
apa yang dimintak selalu terpenuhi..
kan depa dua ni tak duduk sekali.
for sure belanja bulanan kami pun berkurang. 
jarang sekali kami menolah permintaan anak2 tapi masih lagi dalam kawalan..
bukan menurut saja..

Ahhhhh.. tetiba sayu dan sedih lah pulak. 
I miss them so much now. 
ahhh..
tak pe..
Abang Irfan target dalam 2.5 tahun dia akan habis. 
Abang Luqman, terserah dia.
Kalau menurut i pulak, tak kesah lah berapa lama.
tak jadi masalah.
tiada dalam kepala i cepat2 belajar nanti boleh kerja. 
no. 
Inshallah sentiasa want the best for them. 
they freely can choose their own way..
but still kita guide them. 
INSYALLAH..
ALLAH maha tahu. 

i just wanna share with other parents yang ada niat nak hantar anak2 ke mana2 tahfiz atau belajar agama, teruskan..
memang payah at first..
tapi after some times, inshallah.
cuma rasa anak2 tak membesar depan mata itu saja. 
PENGORBANAN.

ahhhhh..
sedih2 pulak..
dah lah..
Abang Irfan ajak keluar makan.
Dah mintak izin, kami nak pegi makan area Gegar Kalong. 


Masjid ni dah hampir siap.
Cantik.
Abang Irfan selalu jemaah di sini. 
Solat selalu sama AA Gym.


Kota bunga.
jadi banyak lah bunga ada. 


jalan di Geger Kalong ni memang busy. 
tak sunyi lah. 
tambah2 ada santri yang ramai. 


Abang Irfan kata memang tak boleh jimat kalau asrama di Geger Kalong.
Sebab kedai makan bersepah banyaknya,
food pulak tak mahal. 
sebab rata2 anak2 sekolah yang ada di sini. 


jangan difikir kotor lah apa lah.
bila dah biasa, INSYALLAH..
hanya pandangan mata. 
hakikatnya insyallah bersih. 


Surabi.
macam nak beli. 
tapi nak pegi makan tu yang tak beli. 
Nanti ingat nak stay area Geger Kalong lah.
siap lah weighing scale nanti. 
melompat terus. 


tengah mengoreng ni. 


Abang Irfan ajak makan di sini.
Makanan padang memang jadi pilhan. 


I suka ayam goreng dia. 
sambal ijo dia.
pucuk ubi dia. 
dan kikil dia.. 
kikil tu urat. 


Dendeng. 
Tapau bawak balik, tup2 tercicir dalam kereta pak supir. 
waduhhh..
bukan rezeki namanya. 


this was for hubby kunun2 nya. 
melepassss.


adik yang tengah tu siap tanya, Nenek mana?
heeeeee.
ingat lagi dia dengan kami. 
ye lah. 
we all cover satu kedai dia waktu tempohari tu. 
memang ingat lah dia. 
ALHAMDULILAH..


lepas makan nak balik ke DT semula. 
Abang Irfan nak beli ni. 
Ingatkan untuk dia. 
ooo utk kami.
suruh rasa.
dia lah yang bayar. 
belanja kami tuuu.


tanya i tak nak iktikaf ke. 
alahai, tak terlintas lah pulak..
tak pe, 
Inshallah nnt ibu ke sini lagi, stay area Gegar Kalong dan cuba buat apa yang you suggest ye omel. 
INSYALLAH.


time to say good bye.
alahaiii sayu sikit je. 
yang penting dia ok. 
me also ok. 
tak nak tunjukkan rasa sedih. 
i want him happy. 
indeed. he is so happy belajar di sini. 
YA ALLAH jaga mereka untuk kami. 


langsung menuju ke bandara. 
Mbak Lies dah menunggu di sini. 
sedih dia sebab tak dapat berjimba sama kami. 


tak pe.
kita tangkap gambar sebanyak mungkin. 



bags yang tak beranak.
sebab masa datang dia kosong. 
heeeee


she likes taking pictures of us. 
mesti dia akan uploaded kat IG lah. 
FB lah.
she is so close to me.
ALHAMDULILAH ada teman yang sudi membantu di Bandung. 
Anak2 pun dah rapat dengan beliau. 
Semoga ALLAH sentiasa merahmati beliau dan keluarganya. 


she also baik with Chef CiJu.
malah sering WA. 
dengan i jarang2. 
sebab i ni jenis pemalas nak menulis kat WA tu. 


nak masuk immigration dah. 
settle kat immigration kami terus ke ruang boarding. 


usually this is our lepak place. 
sambil pekena coffee before fly back.
sampaikan budak yang kerja kat situ pun dah kenal sangat dah. 


then terbentang Princess Cake atas meja ni haahh.
Sakan kan. 
ini sikit tau you. 
last time siap berkotak2. 
Bukan makan sendiri.
share2 dengan yang lain. 


last gambar before naik kapal.
bukan kåpål tongkang ye. 
kapal terbang.


ALHAMDULILAH.. 
habis cerita Bandung. 
Anak2 mungkin akan balik in ramadan. 
ada yang mintak, kalau boleh depa dapat balik awal dari dulu. 
esp Abang Irfan yang dulunya ada problem dengan Kitas. 
Inshallah maybe depa balik 15 hari sebelum hari raya. 
dah nak kena beli ticket ni. 
ehhh.. Ibu nak hantar gak ke. 
heeeeee..
tak kotttttt.

cliks..cliks